YETS Foundation

Regio Rijnmond

18 (en jonger) / 18 - 27


010-2238546

https://www.yetsfoundation.nl/

Eén grote familie

Veel jongeren waarmee YETS-oprichter Peter Ottens op de pleintjes in Schiedam basketbal speelde, hadden meer talent dan hij. Toch maakte uitgerekend híj zijn droom waar om te basketballen in de Verenigde Staten. Volgens hem is dit te danken aan de sterke thuisbasis die hij had. Wat er op straat ook gebeurde, thuis was er liefde, discipline en aandacht. Iets wat bij een hoop leeftijdsgenoten helaas ontbrak.  

Terug in Nederland wilde hij iets terugdoen voor de jongeren die niet het geluk hadden dat hun wiegje op zo’n warme plek stond. Daarom richtte Peter samen met vrienden een bedrijfje op. Ze gaven workshops in binnen- en buitenland, onder andere op scholen en in jeugddetenties. Sport diende toen al als middel om anderen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Peter zag echter in dat de workshops te eenmalig waren om het verschil te maken. 

Kwetsbare jongeren slagen alleen wanneer zij worden omringd door volwassenen die in hen geloven en langdurig en onvoorwaardelijk voor hen klaarstaan. Daarom besloot Peter om het Amerikaanse ‘junior college model’, zoals hij dat zelf had ervaren, naar Nederland te brengen. De kern: twee jaar lang basketballen, een familie bouwen, maatschappelijk actief zijn, en een coach die jouw ontwikkeling als mens boven je ontwikkeling als basketballer stelt.  

In 2014 werd YETS (Youth Empowerment Through Sports) Foundation opgericht. Met behulp van twee orthopedagogen werd Peters idee uitgeschreven tot een aanpak, genaamd de YETS Methodiek. Deze – door het NJI – erkende interventie ging in januari 2015 voor het eerst van start op het Lentiz LIFE College in Schiedam. Tegenwoordig zijn er teams op vijf verschillende scholen in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. 

Inmiddels is YETS Foundation doorontwikkeld van sportinterventie naar gedachtegoed. Van kleine stichting naar professionele organisatie. Met de Youth Coaches, de franchiseformule en YETS Move blijven we in ontwikkeling. We zien stagiaires en voormalige deelnemers doorgroeien binnen onze foundation. De groep betrokkenen wordt steeds groter en bestaat uit een zeer gevarieerde groep enthousiaste en professionele mensen. En zo blijft de YETS-familie alsmaar groeien.